Frankin tarina

”Pennun saapumisen piti olla onnellinen tapahtuma. Perheemme ilo uudesta perheenjäsenestä kääntyi kuitenkin suruksi, kun pentu kuoli parvovirukseen vain kolmen päivän jälkeen uuteen kotiin saapumisestaan. Koira olikin peräisin pentutehtaasta.

Löysin netistä ilmoituksen koiranpennuista, jotka olivat jackrussellinterrierin ja kääpiövillakoiran sekoituksia. Pentujen hinta oli 500 euroa. Laitoin heti viestiä myyjälle ja kerroin olevani kiinnostuneita pennusta. Myyjä vaikutti mukavalta ja kertoi olevansa otettu siitä, miten hyvään perheeseen pentu olisi tulossa.

Sovin, että menisimme katsomaan pentua tulevana sunnuntaina. Tilanne kehittyi kuitenkin sellaiseksi, että pentu olisikin lähdössä mukaamme uuteen kotiin heti samalla reissulla. Sain myyjältä katuosoitteen ja talon numeron, mutten rappua tai asunnon numeroa. Soitin myyjälle talon ulkopuolelta, ja myyjä lupasi tulla avaamaan oven.

Pian hän kuitenkin ilmestyi pihaan pennun ja aikuisen koiran kanssa. Sain pennun syliini ja huomasin sen haisevan oudolta. Pennunhuumasta humaltuneena en kuitenkaan osannut kuunnella hälytyskellojani.

Pentu oli rauhallinen ja kiltti, mutta söi ja joi kuin viimeistä päivää. Toisena yönä se alkoi oksennella ja olla hieman väsyneen oloinen. Yhdistin oksennuksen hajun aiemmin tunnistamaani outoon hajuun.

Kolmantena yönä pentu alkoi lisäksi ripuloida, ja seuraavana päivänä veimme sen eläinlääkäriin. Sairastelun syyksi paljastui parvovirus.

Pentu lopetettiin rakastavien ihmisten läsnä ollessa. Pennun nimi oli Frank, ja vaikka hän oli uudessa kodissaan vain kolme päivää, tuli hänestä rakas perheenjäsen.”

Sivu täydentyy sitä mukaa kun kampanjamme etenee.

Harkitsetko koiran hankkimista?

Koira on hienoa seuraa, ja kumppanuutenne voi kestää jopa 15 vuotta. Koiranhankinnassa ei siis kannata ottaa riskejä ja kiirehtiä, vaan etsiä juuri se sopiva perheenjäsen.

Onnistuneen yhteiselämän kannalta tärkeä päätös on, mistä koiran hankkii. Parhaimmillaan koira on mukava lemmikki, joka tuottaa iloa perheenjäsenilleen pitkään. Vastuullisen kasvattajan valitsemalla lisäät todennäköisyyttä, että saat terveen ja hyväluonteisen kumppanin.

SEY saa jatkuvasti tietoa pentutehtaasta ostetuista, pian kotiutumisen jälkeen sairastuneista ja kuolleista koiranpennuista. Tyypillistä on, että myynti-ilmoitus on ollut netissä ja pennun hinta on ollut rodun keskihintaan nähden edullinen. Pentutehtailija saattaa lääkitä sairaan pennun juuri ennen myyntitilannetta, jotta se olisi myyntihetkellä reipas ja virkeä. Kaupat tehdään usein parkkipaikalla tai huoltoaseman pihalla. Myyjä ja kasvattaja ovat harvoin sama henkilö.

Älä osta koiraa säkissä. Halpa koira voi tulla kalliiksi, kun pentutehtailijan piittaamattomuudesta johtuvia sairauksia joudutaan hoitamaan eläinlääkärissä. Pahimmillaan ilo uudesta perheenjäsenestä muuttuu suruksi, kun pentu kuolee pian uuteen kotiin saapumisen jälkeen.

Mistä tunnistaa vastuullisen myyjän?

Hyvä koirankasvattaja:

 • suunnittelee pentueen ennalta ja näkee vaivaa löytääkseen jokaiselle pennulle hyvän kodin,
 • pitää huolta emosta, pennuista ja muista koiristaan,
 • kasvattaa terveitä, hyväluonteisia koiria terveistä vanhemmista, joilla ei esiinny perinnöllisiä sairauksia,
 • päästää ostajan kotiinsa katsomaan pentuja ja emoa,
 • on valmis vastaamaan avoimesti kaikkiin kysymyksiin ja kertomaan pennun taustasta,
 • varmistaa, että pentu saa juuri sille sopivan perheen ja perhe juuri sille sopivan pennun,
 • tarjoaa pennunostajalle tukea ja neuvoja,
 • myöntää pennunostajalle takuun tai on valmis ottamaan pennun takaisin, jos ilmenee ylitsepääsemättömiä ongelmia,
 • välittää aidosti koirien hyvinvoinnista,
 • on hyvämaineinen ja voi pyydettäessä mainita suosittelijoita,
 • toimii laillisesti.