Akvaariokalat ovat Suomen yleisimpiä lemmikkieläimiä heti kissojen ja koirien jälkeen. Hyvinvoiva akvaario onkin ilo silmälle. Kalat eivät kuitenkaan ole pelkkiä koriste-esineitä, vaan tuntevia ja kokevia eläimiä, joiden hankintaa kannattaa harkita tarkkaan.

Vastuullinen kalanhankkija

  • Ei hanki akvaariokaloja pelkän ulkonäön perusteella.
  • Ei hanki akvaariokaloja hetken mielijohteesta.
  • Ottaa selvää kalalajin tarpeista ja soveltuvuudesta omaan akvaarioon.
  • On kiinnostunut akvaariokalojensa taustasta, niiden luontaisesta elinympäristöstä ja lajityypillisestä käyttäytymisestä.
  • On tietoinen akvaariokalojen ulkomuotojalostuksen ongelmista.
  • Hankkii akvaariokalansa vastuulliselta ja asiantuntevalta myyjältä.

Mistä tunnistan vastuullisen myyjän?

Vastuullinen akvaariokalakauppias

  • On kiinnostunut siitä, millaisiin oloihin on myymässä kalojaan.
  • Osaa vastata kaloihin liittyviin kysymyksiin.
  • Kieltäytyy myymästä kaloja epäsopiviin olosuhteisiin.
  • Myy vain hyvinvoivan näköisiä kaloja, eikä akvaariossa näy kasoittain kuolleita eläimiä.

Vastuullinen kalanhankkija on tietoinen siitä, mitä akvaarionpito käytännössä tarkoittaa. Akvaario on pieni suljettu ekosysteemi, jonka asianmukainen ylläpito edellyttää ihmisen jatkuvaa panostusta. Akvaario edellyttääkin viikoittaisia osittaisia vedenvaihtoja, vesiarvojen ja lämpötilan seurantaa, kalojen terveydestä huolehtimista, mahdollisimman stressittömään ympäristöön pyrkimistä sekä kasvien hoitoa. Helpolla ei siis kannata ajatella akvaariokalojenkaan kanssa pääsevänsä, mutta kun jaksaa nähdä vaivaa kalojensa hyvinvoinnin eteen, niin se kyllä palkitsee!

PS. Vaikka kalat eivät olekaan samalla tavalla riippuvaisia ihmisen seurasta kuin monet karvaiset lemmikit, niin ihmisen ja kalan välistä vuorovaikutusta se ei estä. Valtaosa kaloista oppinee vähintäänkin tuntemaan ruokkijansa, ja onpa niille mahdollista opettaa temppujakin.

Teksti: Sari Toivola
Kirjoittaja on eläinharrastaja, bloggari ja SEYn AD.