Kani on pitkäikäinen heinänsyöjä, joka arkana eläimenä kaipaa lajitoveria, ja tarvitsee yhtä paljon tilaa liikkua kuin kissa. Miten kodista saa kaniturvallisen? Kanista riippuen se voi sisältää johtojen, listojen, tapettien sekä huonekasvien suojaamista.

Ensimmäisenä kannattaa kartoittaa kodittomien lemmikkien tilanne ja vasta sitten ottaa yhteyttä kasvattajiin. Tietämätön kasvattaja voi teettää poikasia perinnöllisiä sairauksia kantavilla kaneilla. Vastuullisella kasvattajalla ei ole uusia poikasia jatkuvasti saatavilla. Pentutehtailua voi epäillä, jos ilmoituksia löytyy netistä paljon, sekä niitä joissa kaneja myydään että niitä joissa tarjotaan hyvää kotia leikkaamattomille kaneille. Etenkin söpöiltä näyttäviä ”teddykaneja” ja kääpiöluppia on tarjolla.

Jos harkinnassa on kaninpoikanen, 12 viikkoa on hyvä luovutusikä. Liian aikaisin emosta tai sisaruksista erotetuista kaneista voi tulla pelkopurijoita, jotka pahimmassa tapauksessa eivät osaa elää toisten kanien kanssa. Suosi pitkäkuonoisia ja pystykorvaisia kaneja.

Liikajalostus

Lyhytkalloisuutta eli brakykefaliaa esiintyy myös kaneilla. Esimerkiksi hermeliineillä, leijonanharjaksilla ja kääpiölupilla hengitys voi rohista, hampailla ei ole tarpeeksi tilaa ja silmävaivat voivat kroonistua.

Luppakorvaisilla roduilla on pystykorvaisia kaneja enemmän korvatulehduksia. Rex-turkkisilla on pelkkä aluskarva, joten ne ovat herkkiä lämpötilojen vaihtelulle ja koville alustoille. Tassunpohjatulehdus on rexien vitsaus siinä missä angorilla suolitukokset ja kääpiöroduilla perinnöllinen etuhampaiden virheasento.

Leikkauttaminen

Leikkauttaminen on tärkeää jo syöpäriskin vuoksi. Monesti parhaiten toimeen tulevat uros ja naaras. Niitä ei voi pitää yhdessä leikkaamattomina ja kummankin sukupuolen leikkauttaminen on yhtä tärkeää. Jos vain toinen on leikattu, toisella jylläävät edelleen hormonit eikä yhteiselo ole sopuisaa.

Kun puitteet ovat kunnossa, kani on mitä mainioin lemmikki!

Nainen istuu sohvalla pieni ruskea kani sylissään.

Teksti: Kanikirjailija Sari Mäyränpää
https://sarinarkki.fi/julkaisut