Sinitiainen roikkuu ylösalaisin sotkeutuneena verkkoon. Kuvan päällä teksti: Kuva: Suvi Elo

Ihmisen on kannettava vastuunsa

Luonnoneläimiä kohtaa niin luonnossa, taajamissa kuin kaupunkien keskustoissakin. Ihminen vaikuttaa niiden elämään ja hyvinvointiin monin eri tavoin. Monet ihmisen toimet uhkaavat luonnoneläimiä. Esimerkiksi rakentaminen, liikenne, roskaaminen ja ilmastonmuutos voivat aiheuttaa luonnoneläimille monenlaista vaaraa.

SEYn tavoitteena on luonnonvaraisten eläinten kohtelun parantaminen sekä ihmisen ja luonnoneläinten mahdollisimman sopuisa yhteiselo. Loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä on autettava asianmukaisella tavalla, niiden hoidon vastuut on määritettävä nykyistä tarkemmin ja luonnonvaraisten eläinten elinympäristöistä on pidettävä huolta.

Älä jätä luonnoneläintä heitteille

Eläinsuojelulaki koskee myös luonnoneläimiä. Lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.

Neuvoja voi pyytää SEYn luonnonvaraisiin eläimiin erikoistuneilta eläinsuojeluneuvojilta. Pikaisesti apua tarvitsevista luonnonvaraisista eläimistä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen. Mikäli joudut auto-onnettomuuteen ison eläimen kanssa, varoita muuta liikennettä varoituskolmiolla ja merkitse kolaripaikka esimerkiksi riistaonnettomuusmerkillä, jotta loukkaantuneen eläimen löytäminen on helpompaa.

Kuvassa miehen kädet jotka irroittavat verkoon sotkeutunutta sinitiaista verkosta. Kuvan päällä teksti: Kuva: Suvi Elo
Pörheä lokinpoikanen tepastelee katukiveyksellä, kuvan päällä teksti: Kuva: Pekka Hänninen.

Eläimet eivät kiusaa ilkeyttään

Eläinten käyttäytymistä säätelevät niiden perustarpeet. Tällaisia perustarpeita ovat muun muassa tarve rakentaa suojaisa pesäpaikka, etsiä ruokaa tai kasvattaa poikasia.

Eläimet eivät koskaan kiusaa ihmisiä ilkeyttään. Eläimelle kostaminen on julmaa ja hyödytöntä. Niin hyökkäilevän lokin kuin pihan omenapuita järsivän rusakonkin käyttäytyminen selittyy niiden perustarpeilla. Hädissään syöksähtelevä oleva lokki suojelee poikasiaan ja pihalla ruokaileva rusakko etsii ruokaa.

Luonnoneläin ei ole lemmikki

Luonnoneläimet pelkäävät ihmisiä, mutta jotkin lajit kesyyntyvät helposti. Esimerkiksi orava voi oppia syömään kädestä. Älä kuitenkaan kesytä luonnoneläintä. Varsinkaan poikasena kesyyntyneet luonnoneläimet eivät välttämättä enää opi tervettä pelkoa ihmistä kohtaan. Pahimmillaan ne eivät opi edes hankkimaan ravintoa luonnosta.

Eläinsuojelulaki kieltää luonnonvaraisten nisäkkäiden ja lintujen ottamisen elätettäväksi. Myöskin sairaanhoitoa tai muuta hyväksyttävää tilapäistä tarvetta varten hoitoon otettu eläin on sen tilan salliessa vapautettava.

Kettu istuu ruohikossa ja lipoo huuliaan silmät kiinni,
Kaksi ruskeaa rusakonpoikasta kyyhöttävät vihreän kasvuston seassa.

Ethän häiritse poikasia

Luonnossa tavatut eläinten poikaset tulee jättää rauhaan. Hylätyn näköisinäkin ne yleensä ovat emonsa valvonnassa. Esimerkiksi rusakonpoikasten selviytymisennuste romahtaa, jos niitä otetaan syyttä luonnosta ihmisten hoitoon.

Jos kuitenkaan olet hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, ota yhteyttä SEYn eläinsuojeluneuvojaan. Älä kuitenkaan koske eläinten poikasiin ennen asiantuntijan ohjeita.

Myös luonnoneläimet tuntevat kipua

Ruoaksi pyydystettäviä eläimiä tulee kohdella siten, että niille aiheutuu mahdollisimman vähän kipua ja pelkoa. Kalastuksessa ja metsästyksessä kiinni saadun eläimen kärsimykset tulee päättää välittömästi, eli eläin on tainnutettava ja tapettava heti.

Esimerkiksi kalan jättäminen hyppimään avannon viereen hangelle on eläinsuojelulain vastainen ja julma teko.

Kuvassa isokokoinen kala makaa kyljellään rantakivillä ja ihmisen kenkä lähestyy uhkaavasti.
Pääkuva ruskeasta koirasta, jolla punaiset valjaat ja hihna. Taustalla metsikköä. Kuvan päällä teksti: Kuva: Sonja Nurmi.

Pidä kissa ja koira hihnassa

Vapaana kulkevat kissat ja koirat ovat uhka luonnoneläimille. Varsinkin pesimisaikaan kömpelöt poikaset ovat helppoja saaliita. Kissaa voi ulkoiluttaa turvallisesti valjaissa tai ulkoiluhäkissä, ja koira pääsee juoksentelemaan sekä tapaamaan lajitovereitaan koirapuistossa.

Opeta lapsille eläinten kunnioittamista

Jos sinulla on lapsia, keskustele heidän kanssa eläinten hyvästä kohtelusta ja kunnioittamisesta. Tärkeintä on toimia itse hyvänä esimerkkinä.

Voit myös tutustua SEYn koululaisille suunnattuihin Eläinten viikon materiaaleihin sekä tilata niitä maksutta kotiisi. Materiaalit löydät klikkaamalla tästä.

Kuvassa lokki kahlaa rantavedessä ja pieni lapsi seuraa kiinnostuneena rannalta.

Myyttejä luonnoneläimistä

Nykytiedon mukaan kalat tuntevat kipua ja hyvin todennäköisesti myös kärsivät siitä. Tieteellinen näyttö sen puolesta, että kaloja tulisi kivun osalta kohdella samalla tavalla kuin nisäkkäitä, lisääntyy jatkuvasti.

Eläinten kognition tutkimus on kehittynyt valtavasti, ja nykykäsityksen mukaan eläimet ovat tuntevia ja kokevia olentoja. Luonnoneläimillä on samankaltaiset tunteet kuin lemmikkieläimillä. Ne kykenevät kokemaan tunteita, mielihyvää ja kipua. Se tulisi huomioida siinä, miten kohtelemme eläimiä.

Leipä ei ole linnuille ravitsevaa ruokaa, ja suurissa määrin se voi aiheuttaa linnuille vakavia vaurioita. Linnuille voi toki antaa satunnaisesti pieniä määriä leipää, kunhan se ei ole homehtunutta tai suolaista. Leipää ravinteikkaampia herkkuja vesilinnuille ovat muun muassa raastettu omena, kesäkurpitsa ja keitetty peruna pieninä paloina. Pikkulinnuille ja talvilinnuille voi antaa esimerkiksi auringonkukansiemeniä, murskattuja maapähkinöitä ja talia.

Siilin vatsa ei kestä maitoa eikä raaka kala ole siilille terveellistä ruokaa. Myöskään viljaa sisältäviä ruokia ei saa antaa siileille.

Siilille on parempi tarjota esimerkiksi proteiinipitoista kissanruokaa tai keitettyjä kananmunia. Luonnossa eläviä siilejä voi myös ruokkia eläinkaupoissa myytävillä lemmikkisiilien ruoilla.

Eläimet eivät koskaan kiusaa ihmisiä tahallaan. Esimerkiksi valehyökkäyksiä ihmistä kohti tekevä lokki ei tee tahallaan kiusaa, vaan se on todennäköisesti hyvin nälkäinen tai suojelee poikasiaan.

Harmittomaltakin vaikuttava pieni muoviroska voi syötynä olla eläimelle vaarallinen. Pahimmillaan eläin voi sotkeutua roskaan tai roska voi muuten tarttua eläimeen kohtalokkain seurauksin. Vähintä, mitä luonnoneläinten hyväksi voimme tehdä, on olla roskaamatta ympäristöämme.

Yksinäiset rusakon- ja linnunpoikaset herättävät helposti huolta. Luonnonvaraisten eläinten poikaset eivät kuitenkaan yleensä tarvitse ihmisten apua, vaan hylätyn näköisinäkin ovat emonsa valvonnassa. Jos kuitenkaan olet hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, ota yhteyttä SEYn eläinsuojeluneuvojaan. Älä kuitenkaan koske eläinten poikasiin ennen asiantuntijan ohjeita. Poikasen selviytymisennuste voi romahtaa, jos se otetaan aiheetta luonnosta ihmisen hoitoon.

Usein kysyttyä luonnoneläinkampanjasta

Kampanjoimalla luonnonvaraisten eläinten puolesta SEY haluaa lisätä tietoa luonnoneläimistä ja siitä, miten ihmisen toiminta niihin vaikuttaa. SEY auttaa ja kannustaa miettimään, miten ihminen voisi omalla toiminnallaan aiheuttaa luonnoneläimille mahdollisimman vähän haittaa, ja tarvittaessa myös auttaa hädässä olevia luonnoneläimiä.

Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten auttaminen on kansalaisvelvollisuus, sillä lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Luonnoneläinkin kokee kipua ja tuskaa.

Useimmiten ihmisen kohtaamien hädässä olevien luonnoneläinten tilanne on jollain tapaa seurausta ihmisen vaikutuksesta. Esimerkiksi rakentaminen, liikenne, roskaaminen ja ilmastonmuutos aiheuttavat luonnoneläinten sairastumisia ja loukkaantumisia. Siten meillä ihmisille on erityinen vastuu pyrkiä korjaamaan luonnoneläimille aiheuttamiamme haittoja.

Kun kohtaat luonnoneläimen, jonka epäilet tai uskot tarvitsevan apua, voit ottaa yhteyttä SEYn eläinsuojeluneuvojaan. Voit ottaa yhteyttä myös paikalliseen pelastuslaitokseen. Pelastuslaitosta yhteystiedot löydät osoitteesta pelastustoimi.fi/yhteystiedot/pelastuslaitokset. Jos et saa yhteyttä pelastuslaitokseen tai eläin aiheuttaa vaaratilanteen, soita hätänumeroon 112.

Tehokas tapa auttaa luonnoneläimiä koska tahansa, on tukea SEYn luonnonvaraisten eläinten hyväksi tehtävää työtä. Niin pieniä kuin suuriakin lahjoituksia tarvitaan. Ilman lahjoittajia työ luonnoneläinten hyväksi ei olisi mahdollista. Lue lisää lahjoittamisesta.

SEYn eläinsuojeluneuvojat neuvovat vuosittain tuhansia ihmisiä luonnoneläimiin liittyvissä kysymyksissä, ja auttavat satoja hädässä olevia luonnoneläimiä. Lisäksi SEY valistaa ja tiedottaa aktiivisesti luonnoneläinten suojeluun liittyvistä asioista, sekä antaa päättäjille lausuntoja ja puolustaa luonnoneläinten asiaa, kun lakeja ja asetuksia säädetään.

SEY tekee myös kouluvierailuja ja opetamme nuorille ja lapsille eläintaitoja. Tänäkin vuonna yli 100 000 suomalaista lasta on saanut SEYn julkaisemaa luonnoneläinten hyvinvoinnista kertovaa opetusmateriaalia.

Emme käy. Olemme vastuussa ihmisen elinpiirissä kohdatuista hädässä olevista eläimistä.

Voit lahjoittaa helposti tekstiviestillä lähettämällä viestin LUONTO10 numeroon 16588. Viestin hinta on 10 euroa. Näin lahjoitetut varat ohjataan luonnoneläinten hyväksi tehtävään työhön.

Voit myös ryhtyä eläinsuojelukummiksi, jolloin lahjoitat automaattisesti joka kuu haluamasi summan. Eläinsuojelukummius on tehokas tapa tukea SEYn eläinsuojelutyötä, ja se mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisen suunnittelun. Lue lisää ja ryhdy kummiksi.

Luonnonvaraisille eläimille suunnatut lahjoitusvarat käytetään täysimääräisesti työhömme ja kampanjointiimme luonnoneläinten puolesta. Lisäksi edistämme luonnoneläinten hyvinvointia kasvatuksella ja valistuksella. Yli 100 000 suomalaista lasta ja nuorta saa tänä vuonna SEYn julkaisemaa Eläinten viikon opetusmateriaalia luonnoneläimistä. SEY tekee parhaillaan töitä myös sen eteen, että uudistuva eläinsuojelulaki olisi maailman edistyksellisin – myös luonnoneläimille.

Yleisluontoiset lahjoitukset käytetään eläinsuojeluneuvojien kuluihin, eläinten hyvinvointia koskevaan tiedottamiseen, neuvontaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Varoja käytetään myös liiton jäsenyhdistysten toiminnan tukemiseen.