Luonnoneläinten auttaminen on meidän kaikkien vastuulla. Lue tästä 4 tapaa auttaa:

1. Älä roskaa – ja kerää roskia liikkuessasi

Harmittomalta vaikuttava roska voi koitua luonnoneläimen kohtaloksi. Eläimet voivat esimerkiksi syödä muovia, joka tukkii niiden suoliston sekä kietoutua muoviroskiin tai erilaisiin siimoihin ja verkkoihin. Vesilinnut voivat niellä rannoille jätettyjä koukkuja tai vieheitä ja lasinsirpaleet voivat aiheuttaa haavoja metsäneläimille. Luonnossa liikuttaessa on hyvä pitää mukanaan pientä roskapussia, johon voi tarvittaessa kerätä vaaralliset roskat.

2. Auta pulassa olevaa luonnoneläintä

Eläinsuojelulaki vaatii auttamaan loukkaantunutta luonnoneläintä. Aina ei ole kuitenkaan helppoa tietää, onko eläin loukkaantunut, ja tarvitseeko se apua. Selkeissä tapauksissa on helppo poistaa muovipussi eläimen päästä tai päästää verkkoon takertunut lintu vapauteen. Ikkunaan lentänyt lintu selviää usein pökerryksestään, kun saa toipua rauhallisessa paikassa. Jos pökertynyt lintu on pudonnut kadulle, sen voi poimia varovasti pyyhkeen avulla pahvilaatikkoon ja pitää pimeässä huoneessa yön yli. Asiantuntijalta kannattaa tarkistaa, ennen kuin ottaa eläimen kiinni.

Yksinäisistä poikasista huolestutaan herkästi, vaikka poikasilla ei yleensä ole hätää. Rusakkoemo käy ruokkimassa poikasensa kerran vuorokaudessa hämärän laskeuduttua, ja lopun aikaa poikasen kuuluukin olla yksin. Yksinäisen linnunpoikasenkin vanhemmat ovat yleensä lähellä ja huolehtivat poikasestaan. Jos poikanen on selvästi vaarassa, kuten autotiellä, voi sen siirtää hieman sivumpaan.

Jos ei ole varma, onko eläin avun tarpeessa vai ei, kannattaa kysyä neuvoa asiantuntevalta taholta, kuten SEYn vapaaehtoiselta eläinsuojeluneuvojalta tai Korkeasaaren Villieläinsairaalasta. SEYn luonnoneläimiä auttavat eläinsuojeluneuvojat löytyvät täältä.

3. Lahjoita luonnonvaraisille eläimille

Suomesta puuttuu järjestelmä apua tarvitsevien luonnoneläinten hoitamiseksi, joten esimerkiksi SEYn neuvojat tekevät työtä vapaaehtoistyönä. Kampanjoimme luonnoneläinten hoitolajärjestelmän saamiseksi ja toimitamme lapsille ja nuorille luonnoneläinten oikeasta kohtelusta kertovaa materiaalia kouluihin.

Työtämme luonnonvaraisten eläinten hyväksi voi tukea lähettämällä viestin LUONTO10 numeroon 16588 (10 €) tai vierailemalla sivulla eläintenviikko.fi/lahjoita

4. Jaa viestiä ja auta

Luonnoneläimiä voi auttaa myös jakamalla eläinsuojelutietoa sosiaalisessa mediassa ja osallistumalla keskusteluihin. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitosta voi tykätä Facebookissa tai seurata Twitterissä. Tätä artikkelia saa vapaasti jakaa!